Tuesday, July 24, 2012

Bingkisan Suci . . .Segala pujian bagi-Mu Ya ALLah,Tuhan Yang Maha Pengasih.Selawat dan salam buat kekasih-Mu,Nabi Muhammad S.A.W,keluarga serta sahabat baginda S.A.W.

Ya ALLAH,
Sunyi malam ciptaan-Mu telah menggamit hatiku untuk meluahkan pendaman yang telah lama kusimpan.Tenang angin hembusan malaikat-Mu menaikkan rasa sayu dan menambahkan keinginanku terhadap maghfirah-Mu.Namun aku sedar siapalah diri ini.Terlalu kecil untuk dipandang,terlalu hina untuk dikasihi,terlalu kotor untuk didampingi Tuhan Yang Maha Agung.

Tuhanku,
Jika dahulu,titisan air mata kekesalan sering dititiskan untuk-Mu,namun kini aku tercari-cari kemana hilangnya.pastinya segala dendaman dosa telah menjadi kubu dan menghalang diri ini memperoleh ketenangan hakiki.Jika dahulu,kerap kali lidah ini memohon keampunan-Mu,tetapi kini anggota ini banyak sekali menyumbang dosa,kata-kata dusta dan sia-siamenjadi hiasan lisan yang meragut kesucian iman dan aku semakin tenggelam dalam lautan mungkar dan noda.

Ya Rahman,
Terasa benar hati ini sekeras batuan dipantai.Kalimah suci dari kitab-Mu tidak lagi berkesan untuk memberi keinsafan pada diri ini.bingkisan nasihat dan teguran langsung tidak melekat pada dinding hati ini sebagai peningkat tahap keimanan kepada-Mu.sekalipun aku sedar,namun diri ini terlalu berat untuk memohon keampunan-Mu.Kadang-kala aku lupa,lalai dan selalu merasa sukar untuk mencapai keikhlasan dalam panjatan doa-doa seharian kepada-Mu.

Ya Jabbar,
Segala perlakuan dan kata-kata dilontar tanpa menyedari Engkau Maha Melihat dan Maha Mendengar.Ibadat yang dilakukan tiada didahului dengan keinginan memperolehi REDHO-MU.Aku seumpama melangkah jauh dari-Mu dan hakikatnya Engkau tidak pernah lupa padaku.Terbukti apabila nikmat dan kurniaan dari-MU kekal Engkau anugerahkan.Pelbagai bentuk ujian Engkau turunkan agar diri ini sedar segala kesilapan dan kembali mendekati-MU.Dan disinilah aku berteleku diatas hamparan usang menghadap kiblat-Mu,memohon keampunan yang tidak pasti kumiliki.

Ya Rahim,
Hinanya hamba-Mu ini…..Ya ALLAH,apabila jasad dan hati ini tidak tahan dengan ujian barulah diri-Mu didekati.Kemanakah hilangnya ikrar dan janji yang dilafazkan setiap hari untuk bergantung dan berserah diri kepada ALLAH setiap masa dan ketika?Adakah NERAKA-MU yang bakal dihuni kerana keingkaran diri daripada menurut perintah-Mu.NA”UZUBILLAHI MIN ZAALIK….. JAUHKAN AKU DARI SEKSA-MU YANG PEDIH……..

Ya Aziz,
Entah sampai bila aku harus berterusan begini…Kekadang patuh dan menumpahkan sepenuh cinta kepada-Mu.Kekadang berlaku mungkar dan khianat pada janji sebagai hamba dan khalifah-Mu.Tetapkanlah IMAN DIHATI INI YA ALLAH…Dan bantulah aku untuk melakukan segala amanah sebagai hamba-Mu dan KHALIFAH dimuka bumi-Mu.Lenturkanlah kekerasan hati ini dan kurniakanlah KEREDHOAN-MU…….Ya ALLAH,
Terimalah sebenar-benar pengakuan yang dilafazkan oleh hamba-Mu yang kejahilan ini.Seandainya hidupku ini hanya menambah MURKA-Mu dan membebankan diri ini dengan tanggungan dosa,Engkau bantulah diri ini untuk berubah kepada yang lebih baik.Sekiranya mati itu lebih baik bagiku,Engkau matikanlah aku dalam HUSNUL KHOTIMAH………Sesungguhnya Engkaulah TUHAN YANG MAHA MENGABULKAN SEGALA DOA DAN PERMINTAAN HAMBA-MU………………………..

…….........AMIN YA RABBAL'ALAMIIN…….........


No comments: