Thursday, May 26, 2011

Aku Cuma An Nisaa'


Ya Allah..

Jadikan aku tabah seperti Ummu Khadijah Sehingga dirinya digelar afifah solehah Dialah wanita pertama . .Tiada ragu mengucap syahadah Pengorbanan bersama Rasulullah . . Susah senang bersama . . Walau hilang harta kerana berdakwah . . Walau dipulau 3 tahun 3 bulan . . Imannya sedikit pun tak berubah . . Mampukah aku setabah dirinya? Andai diuji sedikit sudah rebah.. Baru dihina sudah mengalah Ya Allah..tabahkan aku sepertinya..


Ya Allah..


Jadikan aku semulia Fatimah Az-Zahrah . . Betapa tinggi kasihnya pada ayahandanya . . Tidak pernah putus asa pada perjuangan dakwah baginda . . Anak yang semulia peribadi baginda . . Tangannya lah yang membersihkan luka . . Tangannya jua yang membersihkan cela . . Pada jasad Rasulullah tercinta . . Gagahnya dirinya pada dugaan Mampukah aku sekuat Fatimah?Saat diri terluka dendam pula menyapa Saat disakiti maki pula mengganti Ya Rabbi..teguhkan hatiku sepertinya..

Ya Allah..  
Jadikan aku sehebat Masyitah dan Sumaiyah . . Tukang sisir yang beriman dan Keluarga Yasir yang bertakwa . . Sungguh kesabaran mereka menggoncang dunia . . Iman tetap terpelihara walau nyawa jadi taruhan . . Mampukah sabarku seperti mereka? Tatkala digoda nafsu dunia..Entah mana hilangnya Iman di dada . . 

 Ya Rahman..

Kuatkan Imanku seperti Masyitah . . Terjun penuh yakin  bersama bayi ke kuali mendidih . . Kerana yakin Allah pasti disisi Sabarkan aku seperti sumaiyah Biar tombak menusuk jasad..Iman sedikit pun takkan rapuh . . 

Ya Allah..

Jadikan aku semulia Ummu Sulaim . . Perkahwinannya dengan Abu Talhah atas mahar Iman . . Islamlah Abu Talhah sehingga menjadi sahabat Rasulullah . . Betapa hebatnya tarbiyyah isteri pada suami . . Hinggakan segala panahan ke Rasulullah pada hari uhud Disambut dengan belakang jasad Abu Talhah . . 


Ya Allah..

Tarbiyyahkan aku pada cinta sepertinya . . Tingginya nilai cinta pada harga Iman Mampukah aku menatap cinta itu? Sedangkan rupa yang menjadi pilihan Ketulusan Iman diketepikanYa Allah.. Ilhamkan aku pada cinta sepertinya..

Ya Allah...

Jadikan aku sehebat Aisya Humaira , Isteri termuda Rasulullah . . Biar dilempar fitnah, Dia tetap teguh pada ketetapanNya Isteri sejati yang memangku Nabi Pada saat terakhir bagindaHadis dan Sunnah Rasulullah dipertahankan . .  Betapa hatimu seorang mujahidah

Ya Allah..  

Mampukah aku contohi dirinya? Pada fitnah yang melanda Diri mula goyah dan putus asaTeguhkan Imanku sepertinya..Ya Rahim..

Ya Allah..

Teringat diri pada Khansa Empat orang anaknya mati di Jalan ALLAH Dia meratap tangis..Anak sulungnya syahid Anak keduanya turut syahid Anak ketiganya dan keempat jua mati syahid Namun tangisan itu bukan kerana pemergian anak tercinta . . Jawabnya kerana tiada lagi anak yang dihantar untuk berjihad Ya Allah.. Mampukah aku menjadi ibu yang berjihad? Sedang anak tak tutup aurat pun masih tak terjawab Sedang anak tinggal solat pun buat tak kisah Berikan aku kekuatan sepertinya.. Agar bersedia pada akhirat.

Wahai kaum Adam yang bergelar khalifah..
Diriku bukan setabah Ummu Khadijah Bukan jua semulia Fatimah Az-Zahrah Apa lagi sesabar Masyitah dan Sumaiyah Mahupun sehebat Ummu Sulaim Dan tidak seteguh Aisya Humaira Kerana diri cuma An-Nisaa akhir zaman . . Dimana Aurat semakin dibuka terdedah, Dimana syahadah hanya pada nama, Dimana Dunia yang terus dipuja, Dimana nafsu fana menjadi santapan utama, Dimana batas sentiasa dileraikan, Dimana ukhwah sentiasa dipinggirkan

Wahai Kaum Hawa  
Kita cuma An-Nisaa Para pendosa yang terbanyak di neraka . . Lantas walau tak setabah para Mujahidah , Namun Tabahlah pada ketetapan Allah Kerana padanya ada Syurga! Walau tak semulia para wanita sirah Tapi muliakan diri dengan agama yang memelihara kerana padanya ada Pahala! Walau tak sesabar para wanita solehah Namun sabarkan jiwa pada nafsu dunia yang menyeksa Kerana padanya ada bahagia!
Sesungguhnya Hawa tercipta dari Tulang rusuk kaum Adam Bukan untuk ditindas kerana lemah Tapi untuk dilindungi kerana Indah dan Indah apabila tertutup terpelihara Kerana disitulah terjaganya Syahadah Bak mekarnya wanita dalam sirah Tuntunlah kami ke arah syurga.. Bicara dari An-Nisaa yang hina.. Makbulkan doaku..
Aamiin..


No comments: